Om Texas hold'em

Drömmer du också om att delta i världsmästerskapen i poker? Eller vill du rent av spela poker som en rolig aktivitet? Oavsett vilket så är Texas Hold'em ett roligt spel.

Bakgrund

Texas Hold'em spelades troligen för första gången i Texas i USA. Under andra delen av 1990-talet kom Texas Hold'em till Las Vegas där det relativt snabbt blev ett populärt spel. Det var dock först i början av 2000-talet som Texas Hold'em växte sig universellt stort. Mycket av populariteten kring Texas Hold'em beror troligen på den roll som den fått i TV genom bland annat turneringar.

Även böcker om Texas Hold'em har det sålts flitigt av under den senaste tiden. Det finns mycket matematiska tänkande och strategier kring pokerspelet Texas Hold'em.

Så här går det till

Poker går ut på att vinna pengarna från sina motspelare. Texas Hold'em är bland det populäraste av alla pokerspel. Reglerna är relativt enkla och det går därför snabbt att få överblick över hur spelet går till. Kort delas ut till spelarna och det är utifrån dessa kort som man spelar och satsar på. Ju bättre kort man har, desto större är chansen att man vinner omgången. Varje omgång vinner en eller flera spelare den aktuella potten. Det är inte nödvändigtvis den spelare som har bäst kort som vinner potten. Det är alltså här som skickligheten i poker spelar roll. Varje omgång, eller given som det också kallas, kan sluta med visning vilket innebär att de spelarna som fortfarande medverkar i omgången visar de kort som de har på händerna. Den som har bäst hand vinner då potten för den aktuella omgången. Om alla spelare förutom en lägger sig så går pengarna i botten till den spelare som är kvar i omgången. Orsaken till varför spelare väljer att lägga sig kan vara att de inte har bra kort på handen och alltså uppskattar sin chans att vinna omgången som låg.

För att vinna i Texas Hold'em bör du som spelare vara både skicklig och ha tur. Spelandet genomsyras av matematiska sannolikhetsbedömningar och psykologiska beslut.

Grundläggande regler

Obligatoriska satsningar av spelare utgörs ofta av den så kallade small blind och big blind. Dessa insatser utgör grunden för potten i varje omgång. Den så kallade dealer button går runt bland spelarna och utser vem om är dealer i den aktuella omgången. Kort delas därefter ut och spelarna gör sina val utifrån deras sannolikhetsbedömning av att ha den bästa handen.

Det finns tre varianter som är vanliga vid Texas Hold'em. Dessa tre varianter kallas för limit, no-limit och pot-limit, och där reglerna skiljer sig en hel del åt.